Halsey – Without me (2018)

Halsey – Without me
Without me
Ashley Frangipane valt voor het eerst op als ze haar track ‘Ghost’ in 2014 plaatst op Soundcloud. Niet lang daarna brengt ze EP ‘Room 93’ uit, tourt ze door de VS met the Kooks en is ze te horen op nummer ‘The Feeling’ van Justin Bieber. De echte doorbraak volt in 2016 als ze met Chainsmokers ‘Closer’ opneemt, direct een nummer 1-hit

(o) Justin Timberlake – Cry me a river (2002). Geschreven door Timberlake en Scott Storch voor zijn debuutalbum ‘Justified’ en net als ‘Without me’ een break up-song. Halsey gebruikt in haar nummer de letterlijke “You don’t have to say just what you did / I already know / I had to go and find out from them”. Deze tekst wordt in ‘Cry me a river’ -over zijn breuk met Britney Spears- als pre-chorus ingezet. Timberlake en Storch worden door Halsey wel netjes als mede-autheurs vermeld.

En waar Justin het over zijn breuk met Britney Spears heeft, bezingt de zangeres haar breuk met rappert G-Eazy. De twee zouden weer bij elkaar zijn, maar dat bespreekt de roddelpers maar fijn..

Top 40-notering

James Arthur & Anne-Marie – Rewrite the stars (2018)

James Arthur & Anne-Marie – Rewrite the stars
Rewrite the stars original
James Arthur breekt in 2016 echt door met hit ‘Say You Won’t Let Go’. Anne-Marie staat vooral bekend vanwege haar succesvolle samenwerkingen met o.a. Rudimental, Clean Bandit en Sean Paul

(o) Zac Efron & Zendaya Coleman – Rewrite the stars (2017). De originele versie van Rewrite The Stars komt uit de film The Greatest Showman. De musical, met in de hoofdrollen Zac Efron en Hugh Jackman, was vorig jaar rond deze tijd in de bioscopen te zien. Van de soundtrack bij de film werd onlangs een coveralbum uitgebracht.

Bekende artiesten namen nu dus nieuwe versies op van de tracks uit de film. Onder anderen P!nk,  Panic! at The Disco, maar ook Craig David en Sara Bareilles zijn te horen op het album dat de titel The Greatest Showman: Reimagined heeft gekregen. En zo hebben Arthur en Anne-Marie dus bovengenoemde track opgenomen.

Top 40-notering

Bløf – Zachtjes zingen (2018)

Bløf – Zachtjes zingen MusicShopEurope.com - De Nieuwe online shop voor bladmuziek, cadeaus en accessoires!
Zachtjes zingen
Hoewel de titel het niet vermeldt, betreft dit toch echt een remix van Giraff, de samenwerking van Adriaan Persons en Nick Ribbens. Persons scoorde in 2017 zijn eerste Top 40-hit als lid van Rondé, waar hij toetsenist is

(o) Bløf – Zachtjes zingen (2017). Het nummer staat dus op album ‘Aan’, waarop ook singles ‘Wereld van verschil’ (met Typhoon) en grote hit ‘Zoutelande’. ‘Zachtjes zingen’ is van zichzelf al een aardig experimenteel nummer van de Zeeuwse band en is al zelfs een link met Radiohead gelegd. Met de remixversie wordt het tempo nog wat omhoog gejaagd en krijgt het een nog meer electronische lading.

Het thema zou het loslaten van de controle over je leven zijn, maar het dan evengoed kunnen aanvaarden daarvan.

Bløf begon in 1992, brak door in 1998, maar we kunnen 20 jaar later stellen dat de Zeeuwse groep nog steeds relevant is. Werden de teksten ondoorgrondelijk gezien, wat ook nog weleens tot hoon kon leiden. Tegenwoordig kan Pascal Jacobsen met zijn band toch zeggen dat het de aansluiting met de jeugd en ook het oudere publiek meer dan gevonden heeft. Zo deed de groep met rapper Ronnie Flex halverwege 2018 een poging om ‘Omarm’ nieuw leven in te blazen.

Top 40-notering

The Chemical Brothers – Galvanize (2005)

The Chemical Brothers (ft. Q-Tip) – Galvanize
Galvanize
Tom Rowlands en Ed Simons vormen The Chemical Brothers, dat als 1 van de genreleiders binnen het  Big Beat- genre toch slechts 2x de Top 40 weten te bereiken, met ‘Hey boy hey girl (1999) en deze ‘Galvanize (#10)

(o) Najat Aataabou – Hadi Kedba Bayna (Just Tell Me the Truth) (1987). De sample komt uit dit bekendste nummer van deze Marokkaanse zangeres, dat ook buiten Marokko populair bleek. Daar ging wel wat aaan vooraf, want toen deze dame op jonge leeftijd op een feest zong, gebeurde het volgende. Er werd een opname gemaakt, die illegaal in omloop kwam. Toen Najat’s broers hiervan hoorden, werd ze gedwongen te stoppen met zingen. Door deze dreiging sloeg ze op de vlucht en kwam ik contact met een producer uit Casablanca. Uiteindelijk hielp deze Mustapha El Mils haar om te slagen als zangeres van de Marokkaanse chanson en zong ze voornamelijk over de Marokkaanse vrouw en probeerde het feminisme naar voren te dragen. Zo gaat Hadi Kedna Bayna over een vrouw wiens man haar bedriegt.

De stringsample stamt dus uit bovengenoemde track, maar is dus een sterke vondst, als je bedenkt dat het nummer dan wel populair was in het Atlas-gebied en ook wel gedraaid werd in Spanje en Frankrijk.

Prominent op ‘Galvanize’ is natuurlijk ook het vocale deel door Q-Tip, bekend van hiphop-formatie A Tribe Called Quest. De single bereikt in de meeste Europese landen de Top 10, in de VS alleen een notering in de Club-charts.

Top 40-notering

Let op, sample is te horen vanaf 0:46:

 

Run DMC – Walk this way (1986)

Run DMC – Walk this way
Op deze versie zijn ook de autheurs van het origineel te horen. Zo zijn Steven Tyler (vocalen) en Joe Perry (gitaar) van Aerosmith te horen.

(o) Aerosmith – Walk this way (1975). Van hun 3e album ‘Toys in the attic’, dat zeer goed werd ontvangen en Aerosmith op de kaart zette. De song behaalde een 10e plek in de Billboard Hot 100, was met ‘Sweet emotion’ prijsnummer van eerdergenoemde plaat.

Joe Perry bedacht de kenmerkende riff tijdens een tour, drums werden toegevoegd, maar tekst was nog een probleem. De titel was er snel, uit een passage uit film “Young Frankenstein”, waarin Marty Brookman aan Gene Wilder verzocht hem te volgen. Ofwel “Walk this way”, de tekst over een high school-leerling, die zijn maagdelijkheid verliest.

Terwijl Run DMC nog in de opnamefase zaten van hun 3e album ‘Raising Hell’, kwam producer Rick Rubin aanzetten met ‘Walk this way’. Niet om een sample uit te gebruiken, maar of de heren er niets voor voelden het te coveren. Aanvankelijk was alleen Jam Master Jay enthousiast. De track werd opgenomen, maar om het nu ook als single uit te brengen, ondanks de inbreng van Tyler en Perry.. Maar warempel, de radio-airplay nam een grote vlucht, het werd ook gedraaid op rock- én hiphopstations. Een grote hit werd het, nr 4 in de Billboard Hot 100 en versloeg hiermee het origineel. In vele landen werd de top 10 gehaald, in ons land #2.

Voor Run DMC een grote doorbraak, al zat de formatie al aardig in de lift, als onderdeel van een nieuwe hiphopbeweging, met acts als Beastie Boys en LL Cool J. Voor Aerosmith was dit juist een grote comeback, nadat de groep een zware tijd doormaakte. Meerdere leden vochten tegen verslavingen en de laatste plaat ‘Done with mirrors’ (1985) flopte net als wat voorgangers.

Vanaf dat moment was de groep weer helemaal terug en was een 2e leven meer dan ingeblazen. Met album ‘Permanent Vacation’ (1987) bleek dat bovengenoemde hit geen  laatste stuiptrekking was.

Vele andere coverversies volgden, waaronder die van Sugababes met Girls Aloud uit 2007 (voor de Britse CliniClowns).

Little Mix ft. Nicki Minaj – Woman like me (2018)

Little Mix ft. Nicki Minaj – Woman like me
Woman like me original
Deze mooie damesgroep won The X Factor en zijn sindsdien niet meer weg te denken uit de Britse charts. ‘Woman like me’ is de leadsingle van alweer hun 5e album

(o) Jess Glynne – Woman like me (2018). Glynne schreef deze track met Ed Sheeran, nam het ook op voor haar 2e album ‘Always in between’. Toch vond ze het nummer niet echt passen op haar nieuwe album en gaf het aan Little Mix. Rapster Cardi B. verklaarde op Instagram dat zij gevraagd was een bijdrage te leveren, maar het te druk had. De dames van Little Mix ontkenden dit en verklaarden dat Minaj al vanaf het begin als eerste keus was bestempeld.

‘Woman like me’ is een popnummer met een flinke reggae- en r&b-injectie en slaat vooral in de UK flink aan. In de UK-charts, maar ook de Schotse en Ierse lijsten schiet het  nummer naar de hoogste regionen.

Top 40-notering

Jennifer Lopez – Waiting for tonight (1999)

Jennifer Lopez – Waiting for tonight
Waiting for tonight
Het nummer is vaak als anthem gebruikt van de millennium wisseling, nu was de timing van de release van ‘Waiting for tonight’ perfect

(o) 3th Party – Waiting for tonight (1997). Geschreven door o.a. Maria Christensen, tevens het gezicht van meidengroep 3rd Party. Deze formatie is maar een kort bestaan beschoren, er rolt ook maar één album van de band. Op het moment dat Lopez haar versie opneemt, is deze al 2 jaar daarvoor ontbonden.

Producers Ric Wake (4-voudig Grammy winnaar) en Richie Jones laten Jennifer Lopez de track voor, maar ze is allerminst enthousiast. Ze vind de eurodance-achtige sound helemaal niks en zal het nummer niet willen opnemen. Wake en Jones investeren veel in het nummer, zodat er uiteindelijk een latin-sound uitrolt. Het cirkeltje is wel redelijk rond als Christensen één van de 3 achtergrondzangeressen is.

Het resultaat mag er meer dan zijn, in veel landen wordt een topnotering behaald,  zoals in de Top 40 #5. Vele vakcritici spreken van Lopez’ beste werk en vanaf dan de kwalificatie queen van de latinpop/-dance.

Top 40-notering

Boogie Pimps – Somebody to love (2004)

Boogie Pimps – Somebody to love
Boogie Pimps
Behalve een aanstekelijke track van Boogie Pimps, was de populariteit te danken aan de clip. Hierin sprongen baby’s met parachute vanuit een vliegtuig om vervolgens te landen op het lijf van model Natasha Mealey

(o) The Great Society – Someone to love (1966). Dachten velen bij het zien van de videoclip van de Boogie Pimps-versie, dat bovengenoemde Mealey zangeres was. Niets was minder was, Grace Slick maakte deel uit van bovengenoemde groep uit San Fransisco, met man (destijds) Jerry Slick. De single doet niet zoveel, totdat Grace wordt ingelijfd als zangeres van Jefferson Airplane, nota bene waar de groep als voorprogramma van diende

En dan nam dezelfde Grace het nummer nog mee en werd het opgenomen als ‘Somebody to love’. De nummer 5-notering in de Billboard Hot 100, zette het psychedelische geluid uit San Fransisco op de kaart. Nog voordat de Summer of Love zou beginnen.

Boogie Pimps, een electronisch duo uit Erfurt (Duitsland) debuteerde met ‘Somebody to love’, een dancetrack begeleid door vocalen van Slick. De single deed het goed met o.a. een #3 in de UK, in ons land 8 plekken lager. Opvolger ‘Sunny’ deed het ook nog redelijk, voordat Boogie Pimps weer in de anonimiteit verdween.

Andere (opvallende) covers komen van Ramones, die het in 1993 opnamen met pornoster Traci Lords en van Jim Carrey. Deze acteur nam het op voor de soundtrack van “The Cable Guy”, waarin hij zelf de hoofdrol op zich nam.

Vergelijk hieronder de versies met elkaar, en dan toch vooral die van Great Society (middelste video) en Jefferson Airplane.

Top 40-notering

Tina Turner – The Best (1989)

Tina Turner – The Best
The Best origineel
Deze track is in de versie van Tina Turner een waar anthem geworden, niet alleen in het PSV-en Ibrox (Glasgow Rangers) stadion. Zo gebruikten ook Formule 1-legende Ayrton Senna en bokser Chris Eubank het nummer als aanmoediging

(o) Bonnie Tyler – The Best (1988). Het was de eerste single van Tyler’s album ‘Hide your heart’ en sloeg -net als het album- aan in Noorwegen en Portugal, daarbuiten beduidend minder. Het nummer is geschreven door Holly Knight en Mike Chapman. Deze laatste had al in de jaren ’70 een behoorlijke reputatie opgebouwd als songwriter en producer. Zo werkte hij met o.a. MUD, Suzi Quattro en Blondie en het vroege poppy werk van The Sweet. Het schrijversduo schreef ook onder meer ‘Love is a battlefield’ van Pat Benatar.

Eigenlijk hadden de twee bij het schrijven Britse zanger Paul Young in gedachten, maar die bedankte. Tyler nam het in ’87 op, maar voelde naar eigen zeggen geen aversie jegens Turner, die er een wereldhit mee scoorde. Het gaat haar eerder vertrouwen in haar repertoire, daar meerdere nummers van het album gecoverd werden door o.a Kiss, Cher en Turner. En over de laatste zei Tyler: “and I have to be honest, she did it much better than I did.”

Opvallend is dat Bonnie nog voordat Tina ‘The Best’ coverde, zij zelf ‘Don’t turn around’ van Tina opnam.

Top 40-notering

Davina Michelle – Duurt te lang (2018)


Davina Michelle – Duurt te lang.MusicShopEurope.com - De Nieuwe online shop voor bladmuziek, cadeaus en accessoires!

(o) FIT – Duurt te lang (2013). 2e Single van FIT’s debuutalbum ‘Glen Faria’ (zijn eigenlijke naam). Rapper/zanger maakte aanvankelijk deel uit van Flinke Namen, Amsterdamse hiphopformatie met ook leden Sef, Murth en DJ Flexican. FIT maakte vooral naam in 2013 toen hij in film “Roffa” speelde en de hitlijsten haalde met single ‘Stapje terug’. Deze laatste nam hij op met Laura Jansen (vooral bekend van haar Kings of Leon-cover ‘Use somebody’).

FIT was in 2018 hoofdgast bij AVROTROS-programma “Beste Zangers”. Zo zong Rotterdamse zangeres Davina Michelle een cover van ‘Duurt te lang’. Ook deze keer was de originele zanger diep onder de indruk en ging Davina’s cover viral. Het resultaat is haar eerste Top 40-hit, zowaar meteen een dikke nummer 1 hit!

Top 40-notering