Manau – La Tribu de Dana (1998)

Manau – La Tribu de Dana
original Tribu de Dana
Deze Franse groep mengde hiphop met Keltische (Bretonse) folk

(o) Alan Stivell – Tri martolod (1972). Vanuit het Bretons vertaald “Drie matrozen”. De melodie is al veel ouder dan Stivell’s versie, want deze stamt uit de 18e eeuw. De harpist maakte er een echte folkversie van met zang, harp en strijkers. Voor deze uitgave was Stivell al een begrip in de folkwereld vanaf half jaren ’60. Hij werkte al met o.a. The Moody Blues, Kate Bush, Youssou N’Dour en Jim Kerr (Simple Minds).

Blij was Stivell niet met de interpretatie van Manau, sterker nog, hij spande een proces aan. De groep pareerde dit door te stellen dat ze zelf de tekst volledig aanpasten. Daarnaast zijn er meerdere aanpassingen gedaan. Stivell stond in zijn recht, want de hoofdmelodie is 1-op-1 overgenomen, al heeft hij de melodie ook overgenomen. Nu is het niet bekend of Stivell de zaak won, maar Manau vermeldt de harpist nu keurig als bron.

Toch zal de groep allesbehalve spijt van ‘La Tribu de Dana’ hebben gehad, want met dit nummer kunnen ze altijd blijven touren. Nummer 1 in thuisland Frankrijk, Wallonië en nummer 2 in ons land (#4 in Vlaanderen). Dat zegt voldoende, al deed het buiten deze landen vrij weinig.

Top 40-notering

André Hazes – De Vlieger (1992)

André Hazes – De Vlieger
De Vlieger
De Vlieger doet het al jaren goed als meezinger tijdens verscheidene gelegenheden. Zo staat het nummer ook steevast in de Evergreen Top 100 en Top 2000, al is het nooit een grote hit geweest, ondanks meerdere releases

(o) Duo Hofmann – De Vlieger (1928). De oorspronkelijke opname is hieronder te vinden. Dit lied van het duo werd in 1971 opgenomen door Nico Haak & de Paniekzaaiers. Dit werd een b-kantje behorende bij single ‘Ik zou zo graag in mijn leven (wel ‘s wat willen beleven)’. Aagezien deze versie van de Vlieger niet te vinden is op you tube of spotify e.d. te horen middels de volgende link: Nico Haak – De Vlieger

De single deed overigens nog erg weinig, Haak zou later doorbreken met krakers als ‘Foxie Foxtrot’en ‘Honkie-Tonkie Pianissie’.

Inmiddels was André Hazes na het 1e hitsucces  met’Eenzame kerst’ en 2e single ‘Mamma’ in 1977 op zoek naar een echte doorbraak. Samen met Nico Haak zelf -en Ton Le Roy- wordt de tekst en melodie aangepast (al blijft het refrein nog aardig gelijk klinken aan die van het origineel). Het thema blijft onveranderd: het gaat over weduwnaar die zijn zoon op diens achtste verjaardag een vlieger kado geeft. Als ze gaan vliegeren heeft zoonlief ook een brief mee, die hij aan de vlieger bevestigt. Deze is gericht aan zijn moeder, die in de hemel zou zijn.

III

Zwart dal

De single komt tot Hazes’grote verbazing niet verder dan de Tipparade. Hij belandt in een dal, want ook gebrek aan  landelijke optredens, nopen hem tot optreden in de kroegen. Pas vanaf 1980 krijgt de Amsterdammer echt succes met nummers als ‘Het is koud zonder jou’ en ‘Een beetje verliefd’. In ’81 wordt de Vlieger nog als dubbele single uitgebracht, maar belandt alleen in de Single Top 100 op #33, niet in de Top 40.

Pas in 1992 belandt het nummer daadwerkelijk in de Top 40 op #24, maar is het nummer al langzaamaan verworden tot een meezinger van jewelste.

Top 40-notering

Bryan Ferry – Let’s stick together (1976)

Bryan Ferry – Let’s stick together
Let's stick together
In de bijbehorende clip was ook Ferry’s toenmalige vriendin Jerry Hall te zien. Die nam de titel ‘Let’s stick together’ niet zo letterlijk, want een jaar later verliet ze Bryan voor Mick Jagger

(o) Wilbert Harrison – Let’s stick together (1962). Deze rhythm &blues-zanger maakt in ’59 naam met nummer ‘Kansas City (#1 in VS), maar moet dan 10 jaar wachten tot opnieuw de hitlijsten worden gehaald. Het nummer was dan wel in ’62 geschreven, pas in ’70 werd het met een andere tekst op single uitgebracht. Dit met de afwijkende titel ‘Let’s work together’. Harrison sterft in ’94 op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De eerste noemenswaardige cover kwam al in ’70 en was van Canned Heat, dat naast ‘On the road again’, ook met ‘Let’s work together’ lof oogste. De versie van Ferry was toch met afstand de meest succesvolle. In top 5-notering in vele landen was het resultaat, in ons land #3.

 

Top 40-notering

Halsey – Without me (2018)

Halsey – Without me

KEYMUSIC.NL

Without me
Ashley Frangipane valt voor het eerst op als ze haar track ‘Ghost’ in 2014 plaatst op Soundcloud. Niet lang daarna brengt ze EP ‘Room 93’ uit, tourt ze door de VS met the Kooks en is ze te horen op nummer ‘The Feeling’ van Justin Bieber. De echte doorbraak volt in 2016 als ze met Chainsmokers ‘Closer’ opneemt, direct een nummer 1-hit

(o) Justin Timberlake – Cry me a river (2002). Geschreven door Timberlake en Scott Storch voor zijn debuutalbum ‘Justified’ en net als ‘Without me’ een break up-song. Halsey gebruikt in haar nummer de letterlijke “You don’t have to say just what you did / I already know / I had to go and find out from them”. Deze tekst wordt in ‘Cry me a river’ -over zijn breuk met Britney Spears- als pre-chorus ingezet. Timberlake en Storch worden door Halsey wel netjes als mede-autheurs vermeld.

En waar Justin het over zijn breuk met Britney Spears heeft, bezingt de zangeres haar breuk met rappert G-Eazy. De twee zouden weer bij elkaar zijn, maar dat bespreekt de roddelpers maar fijn..

Top 40-notering

James Arthur & Anne-Marie – Rewrite the stars (2018)

James Arthur & Anne-Marie – Rewrite the stars
Rewrite the stars original
James Arthur breekt in 2016 echt door met hit ‘Say You Won’t Let Go’. Anne-Marie staat vooral bekend vanwege haar succesvolle samenwerkingen met o.a. Rudimental, Clean Bandit en Sean Paul

(o) Zac Efron & Zendaya Coleman – Rewrite the stars (2017). De originele versie van Rewrite The Stars komt uit de film The Greatest Showman. De musical, met in de hoofdrollen Zac Efron en Hugh Jackman, was vorig jaar rond deze tijd in de bioscopen te zien. Van de soundtrack bij de film werd onlangs een coveralbum uitgebracht.

Bekende artiesten namen nu dus nieuwe versies op van de tracks uit de film. Onder anderen P!nk,  Panic! at The Disco, maar ook Craig David en Sara Bareilles zijn te horen op het album dat de titel The Greatest Showman: Reimagined heeft gekregen. En zo hebben Arthur en Anne-Marie dus bovengenoemde track opgenomen. (Rewrite the stars original)

Top 40-notering

The Chemical Brothers – Galvanize (2005)

The Chemical Brothers (ft. Q-Tip) – Galvanize
Galvanize
Tom Rowlands en Ed Simons vormen The Chemical Brothers, dat als 1 van de genreleiders binnen het  Big Beat- genre toch slechts 2x de Top 40 weten te bereiken, met ‘Hey boy hey girl (1999) en deze ‘Galvanize (#10)

(o) Najat Aataabou – Hadi Kedba Bayna (Just Tell Me the Truth) (1987). De sample komt uit dit bekendste nummer van deze Marokkaanse zangeres, dat ook buiten Marokko populair bleek. Daar ging wel wat aaan vooraf, want toen deze dame op jonge leeftijd op een feest zong, gebeurde het volgende. Er werd een opname gemaakt, die illegaal in omloop kwam. Toen Najat’s broers hiervan hoorden, werd ze gedwongen te stoppen met zingen. Door deze dreiging sloeg ze op de vlucht en kwam ik contact met een producer uit Casablanca. Uiteindelijk hielp deze Mustapha El Mils haar om te slagen als zangeres van de Marokkaanse chanson en zong ze voornamelijk over de Marokkaanse vrouw en probeerde het feminisme naar voren te dragen. Zo gaat Hadi Kedna Bayna over een vrouw wiens man haar bedriegt.

De stringsample stamt dus uit bovengenoemde track, maar is dus een sterke vondst, als je bedenkt dat het nummer dan wel populair was in het Atlas-gebied en ook wel gedraaid werd in Spanje en Frankrijk.

Prominent op ‘Galvanize’ is natuurlijk ook het vocale deel door Q-Tip, bekend van hiphop-formatie A Tribe Called Quest. De single bereikt in de meeste Europese landen de Top 10, in de VS alleen een notering in de Club-charts.

Top 40-notering

Let op, sample is te horen vanaf 0:46:

 

Run DMC – Walk this way (1986)

Run DMC – Walk this way
Op deze versie zijn ook de autheurs van het origineel te horen. Zo zijn Steven Tyler (vocalen) en Joe Perry (gitaar) van Aerosmith te horen.

(o) Aerosmith – Walk this way (1975). Van hun 3e album ‘Toys in the attic’, dat zeer goed werd ontvangen en Aerosmith op de kaart zette. De song behaalde een 10e plek in de Billboard Hot 100, was met ‘Sweet emotion’ prijsnummer van eerdergenoemde plaat.

Joe Perry bedacht de kenmerkende riff tijdens een tour, drums werden toegevoegd, maar tekst was nog een probleem. De titel was er snel, uit een passage uit film “Young Frankenstein”, waarin Marty Brookman aan Gene Wilder verzocht hem te volgen. Ofwel “Walk this way”, de tekst over een high school-leerling, die zijn maagdelijkheid verliest.

Terwijl Run DMC nog in de opnamefase zaten van hun 3e album ‘Raising Hell’, kwam producer Rick Rubin aanzetten met ‘Walk this way’. Niet om een sample uit te gebruiken, maar of de heren er niets voor voelden het te coveren. Aanvankelijk was alleen Jam Master Jay enthousiast. De track werd opgenomen, maar om het nu ook als single uit te brengen, ondanks de inbreng van Tyler en Perry.. Maar warempel, de radio-airplay nam een grote vlucht, het werd ook gedraaid op rock- én hiphopstations. Een grote hit werd het, nr 4 in de Billboard Hot 100 en versloeg hiermee het origineel. In vele landen werd de top 10 gehaald, in ons land #2.

Voor Run DMC een grote doorbraak, al zat de formatie al aardig in de lift, als onderdeel van een nieuwe hiphopbeweging, met acts als Beastie Boys en LL Cool J. Voor Aerosmith was dit juist een grote comeback, nadat de groep een zware tijd doormaakte. Meerdere leden vochten tegen verslavingen en de laatste plaat ‘Done with mirrors’ (1985) flopte net als wat voorgangers.

Vanaf dat moment was de groep weer helemaal terug en was een 2e leven meer dan ingeblazen. Met album ‘Permanent Vacation’ (1987) bleek dat bovengenoemde hit geen  laatste stuiptrekking was.

Vele andere coverversies volgden, waaronder die van Sugababes met Girls Aloud uit 2007 (voor de Britse CliniClowns).

Little Mix ft. Nicki Minaj – Woman like me (2018)

Little Mix ft. Nicki Minaj – Woman like me
Woman like me original
Deze mooie damesgroep won The X Factor en zijn sindsdien niet meer weg te denken uit de Britse charts. ‘Woman like me’ is de leadsingle van alweer hun 5e album

(o) Jess Glynne – Woman like me (2018). Glynne schreef deze track met Ed Sheeran, nam het ook op voor haar 2e album ‘Always in between’. Toch vond ze het nummer niet echt passen op haar nieuwe album en gaf het aan Little Mix. Rapster Cardi B. verklaarde op Instagram dat zij gevraagd was een bijdrage te leveren, maar het te druk had. De dames van Little Mix ontkenden dit en verklaarden dat Minaj al vanaf het begin als eerste keus was bestempeld.

‘Woman like me’ is een popnummer met een flinke reggae- en r&b-injectie en slaat vooral in de UK flink aan. In de UK-charts, maar ook de Schotse en Ierse lijsten schiet het  nummer naar de hoogste regionen.

Top 40-notering

 

Jennifer Lopez – Waiting for tonight (1999)

Jennifer Lopez – Waiting for tonight
Waiting for tonight
Het nummer is vaak als anthem gebruikt van de millennium wisseling, nu was de timing van de release van ‘Waiting for tonight’ perfect

(o) 3th Party – Waiting for tonight (1997). Geschreven door o.a. Maria Christensen, tevens het gezicht van meidengroep 3rd Party. Deze formatie is maar een kort bestaan beschoren, er rolt ook maar één album van de band. Op het moment dat Lopez haar versie opneemt, is deze al 2 jaar daarvoor ontbonden.

Producers Ric Wake (4-voudig Grammy winnaar) en Richie Jones laten Jennifer Lopez de track voor, maar ze is allerminst enthousiast. Ze vind de eurodance-achtige sound helemaal niks en zal het nummer niet willen opnemen. Wake en Jones investeren veel in het nummer, zodat er uiteindelijk een latin-sound uitrolt. Het cirkeltje is wel redelijk rond als Christensen één van de 3 achtergrondzangeressen is.

Het resultaat mag er meer dan zijn, in veel landen wordt een topnotering behaald,  zoals in de Top 40 #5. Vele vakcritici spreken van Lopez’ beste werk en vanaf dan de kwalificatie queen van de latinpop/-dance.

Top 40-notering