Het Simplisties Verbond – Zoek je zelf (1975)

Het Simplisties Verbond – Zoek je zelf
Simplisties Verbond
Pseudoniem voor het befaamde televisie-duo Kees van Kooten en Wim de Bie. Als Simplisties verbond werden een aantal albums en singles uitgebracht, met Tonny Eyk als muzikaal steunpunt. ‘Zoek je zelf’ bereikt zelfs een 8e plek in de Top 40

(o) Waylon Jennings – Lay it down (1973). Deze Amerikaanse zanger -inspiratie voor de Nederlandse Waylon- probeert zijn demonen los te laten, maar lukt hem maar ten dele. Jennings tourde eind jaren ’50 met rock ‘n rollhelden Buddy Holly, Ritchie Valens en  “Big Bopper” J.P. Richardson. Hij gaf zijn plek in het vliegtuig naar Fargo op voor een zieke crewlid en nam de tourbus. Gekscherend vertelde hij Holly dat hij maar hoopte dat “your ol’ plane crashes.” Dat het vliegtuig daadwerkelijk neerstortte en Holly, Valens en Richardson doodde, heeft Jennings al die jaren slecht kunnen verwerken.

Het Simplisties Verbond was een fictieve organisatie, opgericht door van Kooten & de Bie, die als directeuren van het verbond heer Koot en heer Biegenoemd werden.

Onder het label “Phonogram” nam Simplisties Verbond 3 LP’s op in de periode ’75-’77.

Top 40-notering

Chocolate – Ritmo de la noche (1990)

Een zeer bijzondere titel, in week 32 van de Top 40 in 1990 belandden 3 versies van hetzelfde nummer in de Tipparade. Een unicum, zeker omdat 2 in week 34 doorstroomden naar de Top 40. De versie van Lorca volgde dat voorbeeld pas twee weken later.

Chocolate – Ritmo de la noche
Ritmo de la noche
Het is Duitse DJ Alex Christensen die achter deze formatie zit, hij zal later bekend worden onder pseudoniem U96. De vocalen komen van zangeres Verona Feldbusch. Deze versie blijkt in ons land de meest succesvolle, met een 8e plek in de Top 40

(o) Peter Allen – I go to Rio (1976). Sample komt van dit bekende nummer. Deze Australische zanger scoorde in de jaren ’70 wat hitjes, waarvan alleen ‘I go to Rio’ internationaal succes had. Toch was Allen in thuisland eind jaren ’60 al bekend als tv- en cabaretartiest. Trouwde ooit met Liza Minelli, maar na 7 jaar huwelijk kwam zijn coming-out. Zijn partner Gregory Connell stierf in 1984 aan de gevolgen van AIDS, helaas volgde Allen 8 jaar later, zelfde oorzaak.

‘Ritmo de la noche’ kwam zeer kort na de release van Chocolate ook uit in de versie van Mystic.

Ritmo de la noche
Ook een Duitse act, die het nummer wat meer pit gaf, was in ons land minder succesvol. Echter werd in Spanje een 2e plek behaald

Dan was er nog de versie van Lorca:

Ritmo de la noche
Deze Franse act kwam met een meer eurodance-achtige track en was in ons land de minst succesvolle van de drie. In België wordt daarentegen de bovenste positie behaald

Zie ook Coldplay – Every teardrop is a waterfall.

Top 40-notering

Cardi B ft. Bad Bunny & J. Balvin – I like it (2018)

Cardi B ft. Bad Bunny & J. Balvin – I like it
Deze New Yorkse rapartieste breekt in 2017 definitief door met hit ‘ Bodak Yellow – Money Moves’. Na de samenwerking met Bruno Mars lijkt Cardi B’s naam definitief gevestigd, hetgeen met dit nummer alleen maar onderstreept wordt

(o) Pete Rodriguez – I like it like that (A mi me gusta asi) (1967). Deze van oorsprong Puerto Ricaanse pianist uit New York (opgegroeid in de Bronx, net als Cardi B) was bandleider. Met deze band maakte Rodriguez boogaloo, ofwel een mix van soul en latin (denk aan Cubaanse percussie en trompet).

In 1994 was het supergroep The Blackout All-Stars, die het nummer opnieuw opnam, behorende bij film “I Like It Like That”. Het doet de track op plek 25 belande in de Billboard 100.

De versie van Cardi B past de sample op een juiste manier toe en geeft het nummer een prima summervibe. Terwijl het in vele landen stijgt in de charts, is de bovenste plek in de Billboard 100 al bereikt.

Top 40-notering

Peter Tosh & Mick Jagger – Don’t look back (1978)

Peter Tosh & Mick Jagger – Don’t look back
Don't look back
Mick Jagger leert Peter Tosh in 1978 kennen tijdens het One Love Peace Concert op het reggae-eiland Jamaica, daar begint hun vriendschap, die uiteindelijk leidt tot dit duet

(o) The Temptations – Don’t look back (1965). Het nummer was een b-kant van single ‘My baby’. Grote man achter het nummer is mede-oprichter van Motown Smokey Robinson, die het schreef met Ronnie White. De laatste was een van de bandleden uit Robinson’s groep The Miracles. Het bijzondere aan het nummer is dat het nummer de hitlijsten haalde, al was het “slechts” een b-kant.

Jamaicaan Peter Tosh ontmoette Bob Marley en Bunny Livingstone begin jaren ’60 en leerde Bob gitaar spelen. Samen begonnen ze de groep “Wailing Wailers” en werd vooral ska-achtige muziek gespeeld. In de periode het tempo gaandeweg wat terug zakte richting rocksteady, werd ook de naam teruggebracht tot “The Wailers”.

In Engeland werd muziek van Tosh uitgebracht onder de naam Peter Touch & The Chorus, zo nam hij in 1966 al een versie van Don’t look back op, als b-kant van The Wailers song ‘Dancing shoes’.

Tosh verlaat de The Wailers in ’77 om het solpad in te slaan en brengt 1e soloplaten ‘Equal rights’ en ‘Bush doctor’ uit op Rolling Stones Records. Zowel Mick Jagger als Keith Richards zijn te horen op zijn platen en raakt bekend bij het grote publiek. Toch zal hij altijd in de schaduw van Marley blijven staan. Als hij in 1987 op het punt staat weer in de spotlights te geraken, wordt hij in zijn thuisland vermoord. Gangleden eisen geld van Tosh en geloven hem niet als hij aangeeft geen geld in huis te hebben.  Winston Hubert McIntosh wordt slechts 42 jaar oud.

Andere versies van ‘Don’t look back’ komen van onder meer Al Green, Sugababes (!) en Phil Collins. Belg Dirk De Smet scoort met zijn versie in eigen land nog een nummer 4-notering (2008). De meest succesvolle is toch die van Tosh en Jagger, dat hier nummer 1-hit blijkt.

 

Top 40-notering

Dyna & Frenna & Ronnie Flex – Pull up (2018)

 Dyna & Frenna & Ronnie Flex- Pull up
Pull up
De Surinaams-Nederlandse Vishaal Lachman draait latin-getinte electro, ook dancehall-invloeden zijn nooit ver weg. Onder artiestennaam Dyna debuteert hij met Lil Kleine, F1rstman en Bollebof in de hitlijsten met single ‘Round & round’

(o) Usher – Nice and slow (1998).  Voor de destijds nog maar 19-jarige r&b-zanger is dit zijn eerste nummer 1-hit in de Billboard Hot 100. In ons land werd een redelijk bescheiden 17e plek bereikt, lager dan eerste hit ‘You make me wanna..’. Dit is mede te danken aan bekende producer Jermaine Dupri (Jay-Z, TLC, Janet Jackson), maar ook zanger Seal werkte mee.

Dyna, Frenna en Ronnie Flex sampelen in ‘Pull up’ niet uit ‘Nice and slow’, maar gebruiken wel een stuk zanglijn uit het nummer en refereren hier ook netjes naar. Dat doen ze ook nog even naar ‘Jenny from the block’ (Jennifer Lopez). In de clip van de track wordt de kijker nog even attent gemaakt op de 1e editie van het “Oh my Festival” op 30 juni 2018 gehouden in het Amsterdamse Arenapark.

Top 40-notering

Wyclef Jean – Guantanamera (1997)

Wyclef Jean – Guantanamera
Guantanamera
Eerste solosingle (al kreeg hij hulp van Lauryn Hill) voor de uit Haïti afkomstige Jean, die aanvankelijk deel uitmaakt van Tranzlator Crew. Voor iedereen beter bekend als The Fugees, die met album ‘The Score’ wereldwijd doorbreekt in 1996

(o) Cuarteto Caney – Guajira guantanamera (1938). Een lied over een meisje uit Cubaanse plaats Guantanamo, waar de schrijver naar verlangt. Let wel: dit is de eerste opname van het lied dat Joséito Fernández al in de jaren ’20 schreef voor zijn radioprogramma’s. In Cuba was ‘Guantanamera’ dus al bekend alvorens de eerste opname plaatsvond.  De oorspronkelijke versie kent coverversies van onder meer Demis Roussos (Aphrodite’s Child), Julio Iglesias en Los Lobos.

Toch kennen de meesten van ons een andere versie. Het was Spaanse componist Julián Orbón die de tekst en compositie aanpaste en er een wereldberoemd lied van maakte. De eerste versie was die van The Weavers uit 1963, al snel gevolgd door een bekende versie van Pete Seeger. Toch krijgt Amerikaanse vocalgroep The Sandpipers het meest gedaan met hun versie, in ’66 een hit in vele landen. In ons land wordt een 4e positie behaald, beter dan Rob de Nijs. In datzelfde jaar neemt hij op de melodie van ‘Gantanamera’ het nummer ‘Anna Paulowna’ op. Over een meisje uit..precies, maar draagt ook nog eens dezelfde naam als de plaats waar ze woont. Het zal een klein hitje worden voor Rob.

Wyclef Jean weet met ‘zijn’ ‘Guantanamera’ ook hoge ogen te gooien en krijgt zelfs een Grammy-nominatie voor het nummer. In de top 40 komt de voormalig Fugee tot plek 28.

Rechtzaak

Er is in 1993 overigens nog een rechtzaak geweest in Cuba, aangespannen door nabestaanden van Herminio “El Diablo” García Wilson. Het lied zou elementen van een van zijn bedenksels bevatten, iets waar al in de jaren ’30 over werd gesproken. Toch erkende de Supreme Court in Cuba dit niet en bleef Fernández de enige autheur van ‘Guantanamera’.

Top 40-notering

En de 1e opname van de moderne versie:

Lucas & Steve & Brandy – I could be wrong (2018)

Lucas & Steve & Brandy – I could be wrong
I could be wrong
h6>
(o) Brandy – I wanna be down (1994). Debuutsingle van deze Amerikaanse r&b-zangeres, sloeg behoorlijk aan in de VS. In ons land vooral bekend door nummer 1-hit ‘The boy is mine’, dat ze opnam met collega-zangeres Monica. Toch is van haar na coverhit ‘Another day in paradise’ (opgenomen met broer Ray J.) weinig meer vernomen. Dus is dit voor haar wellicht een nieuwe kans op de spotlights.

Aan Lucas & Steve de taak het origineel de juiste dance-elementen toe te voegen, waaronder het tempo. Zo hebben Maastrichtenaren  Lucas de Wert en Steven Jansen voor het 3e jaar op rij een aardige zomertrack. In 2016 deed ‘Summer on you’ het goed, een jaar later was daar Up till dawn (On the move). Nu is het de vraag, hoe gaat ‘I could be wrong’ het doen voor Lucas & Steve (&Brandy).

Top 40-notering

Marco Borsato – Ik leef niet meer voor jou (1996)

Marco Borsato- Ik leef niet meer voor jou
Borsato origineel
Hoewel ook dit nummer van Marco Borsato origineel niet van hem komt, is het wel weer een typisch nummer van de zanger. Leo Driessen en Han Koreneef verzorgden de tekst, John Ewbank completeerde dit gezelschap en tekende voor de muziek

(o) Riccardo Cocciante – Cervo a primavera  (1980). Dit nummer van Cocciante (letterlijk vertaald “herten in de lente”) beschrijft de oneindige schoonheid van de aarde en positieve energie. De Italiaanse zanger was ook al verantwoordelijk voor de originals van Borsato-nummers ‘Waarom nou jij’ en ‘Margarita’.

Cocciante is in eigen land zo groot als Borsato hier is, maar brak al halverwege jaren ’70 door met ‘Bella senz’anima’. In 1978 werkt hij nog met synthesizer-grootheid Vangelis aan album ‘Concierto por Margarita’. De Italiaan wordt ook door de jaren heen gecoverd door andere Nederlandse artiesten als Danny de Munk en Paul de Leeuw. André Hazes coverde ‘Se stiamo insieme‘, dat ‘Ik leef m’n eigen leven’ werd.

Voor Borsato zijn 6e top 10-hit, maar er zouden nog vele volgen.

Top 40-notering

Groove Armada – My Friend (2001)

Groove Armada – My Friend
My friend
Dit Britse duo vernoemde zich naar een bekende kitcherige discoclub in Newcastle uit de jaren ’70. Single ‘My friend’ sloeg hier aanvankelijk niet aan, want dat gebeurde in ons land pas na het gebruik in een frisdrankreclame in 2002

(o) The Fatback Band – Gotta learn how to dance (1975). Op deze track is ‘My friend’ grotendeels gebaseerd. De funkband scoorde half jaren ’70 zijn grootste hit met ‘(Do the) Spanish hustle’. Toch is de single ‘King Tim III (personality jock)’ (1979) wel gedenkwaardiger. Volgens velen is dit de eerste commerciële hiphop-release, slechts enkele maanden voordat ‘Rapper’s delight werd uitgebracht. Volgens autheur William Cobb.

(o) Brandy – Best friend (1994). Het volledige vocale gedeelte uit ‘My friend’ komt van deze track. De zangeres beleefde echter haar muzikale hoogtepunt in ’98 met ‘The boy is mine’ (duet met Monica).

Dan zou ook nog de drumbeat zijn gebruikt uit nummer ‘It’s a new day’ (1973) van soul-/funkgroep Skull Snaps’. Nu is het wel zo dat deze drumbeat een standard is geworden en door velen gebruikt.

Top 40-notering