Rowwen Hèze – ‘t Roeie Klied (1995)

Rowwen Hèze – ‘t Roeie Klied
Roeie Klied
‘t Roeie klied’ was in 1997 de allereerste nummer 1 in de L1mbo Top 100, ofwel de Limburgse Top 100 aller tijden. Het heeft niets met roeien te maken, maar met een jeugdliefde van zanger Jack Poels. Deze zei ooit over de tekst: ‘Ik zag haar iedere dag voorbij fietsen in haar rode jurkje’.

(o) Hubert von Goiseren Und Die Alpinkatzen – Koa Hiatamadl (1992). De groep rond de in Oostenrijk beroemde zanger kwam van ver en trad de eerste jaren na oprichting in 1986 soms op voor 5 man. De doorbraak volgde met de bovengenoemde single, dat in het thuisland een 2e plek bereikt.  ‘Koa Hiatamadl’ is dialect voor “Kein Hirtenmädchen”, ofwel “geen herdersmeisje”. Het is de popversie van een bekende volksdans uit de Alpen, vooral populair in Oostenrijk en Beieren.

Toch volgt er 2 jaar later al een afscheidstournee van Hubert von Goiseren Und Die Alpinkatzen. Hubert stort zich op andere muziek, film en mode. Daarnaast is deze persoon ook activist en strijdt voor de belangen van Tibet.

Voor Rowwen Hèze levert het een aardige hit op (plek 21). Muzikaal past het origineel ook feilloos bij de stijl van de Limburgse groep. Ook Drentse volkszanger Jannes neemt een eigen versie op, afgeleid van het bovengenoemde, ‘Ik wil ‘n Boerenmeid’.

Top 40-notering

Sequencial – Psychotronic (1992)

Sequencial – Pshychotronic
Sequencial
Sequencial was het danceproject van producer Ad de Feijter, die als journalist begon bij danceblad “Disco Dance”, eind jaren ’80. Het project is één van de eerste dance-acts die met een hardere housestijl aan de weg timmert. Later is hij als producer betrokken bij o.a. ‘Gabbertje’ van Hakkûbar Artikel over Ad de Feijter uit ’93

(o) The crazy world of Arthur Brown – Fire (1968). De sample uit het intro van dit nummer is ook gebruikt door The Prodigy op hun single ‘Fire’, net als ‘Psychotronic’ uit 1992. “I’m the god of hellfire” klinkt erg onheilspellend, terwijl het vervolg van het origineel een psychedelische sound heeft.

Uitvoerende van het origineel is een groep rondom zanger Arthur Brown, shockrocker avant-la-lettre. Bij optredens droeg de zanger standaard een metalen helm/masker (zie video onder). Een optreden in ’67 eindigt bijna in een drama, als Brown in met methanol overgoten vergiet op zijn hoofd draagt. Het vat vlam, maar wordt gered door 2 omstanders die zijn hoofd overgieten met bier. Vanaf dan maakt hij van een brandende helm op zijn hoofd een handelsmerk. Ook wordt Arthur in Italië opgepakt omdat hij zich volledig ontkleedt. Opgeteld bij het gebruik  van overdadig veel make-up, maakt hem tot voorbeeld van artiesten als Alice Cooper en Kiss.

Brown werkt in de jaren erna samen met vele uiteenlopende groepen als Hawkwind en artiesten als Framk Zappa en Robert Plant. Vanaf 2010 is The Crazy World of Arthur Brown als band weer actief.

Top 40-notering

 

SL2 – On a ragga tip (1992)

SL2 – On a ragga tip
On a ragga tip
Deze Londense breakbeatgroep was vooral actief in de periode 1989-1993 en brak in de UK door met single ‘DJ’s take control’ (’91)

(o) Jah Screechy – Walk and skank (1984). Dit was een oer-dancehall classic. De meeste DJ’s begonnen als “Box Boys” en droegen grote sprekers mee naar locaties, gewoon om gratis te kunnen dansen. Zo ook Jamaicaan Jah Screechy, die samenwerkte met befaamde ska- reggae- en dancehallproducer Clement “Sir Coxsone” Dodd.

Jah Screechy is anno 2018 nog steeds actief als artiest.

SL2 heeft na het succes met ‘On a ragga tip’ nog een klein hitje met ‘Way in my brain’. In ’93 wordt de formatie ontbonden wegens meningsverschillen. De laatste jaren ordt er mondjesmaat wel een DJ-set gedraaid, al doen de leden dit ook onder de naam “Slipmatt and Lime”.

Top 40-notering

Jantje Smit – Ik zing dit lied voor jou alleen (1997)

Jantje Smit – Ik zing dit lied voor jou alleen
Jantje Smit
Kleine Jan was eind 1996 al te horen op ‘Mama’ van BZN, dat de twaalfde plaats weet te bereiken. Smit werd voor die samenwerking uitverkoren als beste zanger van het kinderkoor De Zangertjes Van Volendam

(o) Andrea Jürgens – Ich zeige dir mein Paradies (1978). Andrea was net als Jantje destijds nog maar 11 jaar en werd al een jaar eerder ontdekt. Ze treedt op in vele Duitse tv-shows en zal tot halverwege jaren ’80 veel succes hebben in haar thuisland. Helaas overlijdt de zangeres op 20 juli 2017 op 50-jarige leeftijd.

Jantje Smit (wat later wordt het Jan) belandt met ‘Ik zing dit lied..’ vanuit het niets op nummer 1. Daar vertoeft het lied, dat een eerbetoon is aan zijn overleden oma 7 weken. Een parodie van Ome Henk & Jantje lift al snel mee op dit succes. ‘Ik zing dit lied voor Ome Henk bereikt ook de top 5.

Top 40-notering

André van Duin – De Heidezangers (1983)

André van Duin – De Heidezangers
Heidezangers
Weer één van van Duin’s vele dolkomische hits, vergezeld van dito clip (zie hieronder om te zien hoe het met de “bfff” afloopt). ‘De Heidezangers’ bereikt in de hitlijst nog een 2e positie

(o) The Four Knights – (Oh baby mine) I get so lonely (1953). De uitvoering van deze vocalgroup is ook meteen de meest interessante versie en in vele landen een dikke hit. Schrijver van het nummer luisterde naar de naam Pat Ballard.  Deze Amerikaanse songwriter schreef ook het nog bekendere ‘Mr. Sandman’. De groep The Chordettes nam rond 1955 zelfs beide nummers op en hadden met laatstgenoemde zelfs  een nummer 1- hit in de Billboard 100.

Met ‘I get so lonely’ als blauwdruk, schreef van Duin zelf een tekst bij het nummer Harry van Hoof verzorgde het muzikale arrangement bij ‘De Heidezangers’. Ook nog leuk om te vermelden is de b-kant van de single. ‘De konsnert zangeres’ was een bewerking van ‘You’ll never walk alone’.

Luister hieronder naar zowel van Duin’s hit als het origineel van The Four Knights.

Top 40-notering

Matt Bianco – Yeh yeh (1985)

Matt Bianco – Yeh yeh
Matt Bianco
De naam lijkt op een zanger te duiden, maar gaat toch echt om een Britse band en is de naam fictief

(o) Mongo Santamaría – Yeh-yeh (1963).  Ramón Santamaría Rodríguez was een Cubaanse percussionist, tevens Afro-Cubaans Latin jazz componist. Beroemdste nummer dat hij componeerde was ‘Afro blue’, dat als jazz-standard geldt. Via Cuba en Mexico komt Santamaría terecht in de VS en werkt met de grootsten in de jazz-wereld. Zijn originele uitvoering van ‘Yeh-yeh’ is een instrumental.

Het is vocal group Lambert, Hendricks & Bavan die het nummer van een tekst voorziet en wat later in ’63 voorziet. Toch is het Georgie Fame and the Blue Flames die het nummer naar de top van de Britse hitlijst voert begin ’65.

Het duurt dan nog 20 jaar voordat er weer een versie van in de hitlijsten belandt. Britse (jazz-)popgroep Matt Bianco heeft in ’84 al hits met ‘Whose side are you on’ en ‘More than I can bear’. Met voormalig Wham!- keyboardspeler Mark Fisher als nieuw bandlid wordt album ‘Matt Bianco’ opgenomen met o.a. ‘Yeh yeh’.

Naast Fisher is vooral zanger Mark Reilly het gezicht van de groep, reeds vanaf de oprichting in 1983. Momenteel is Reilly -zonder de helaas in 2016 overleden Fisher- nog steeds actief onder de naam Matt Bianco. Zo werd in ’17 album ‘Gravity’ gelanceerd en werd opgetreden in de radiostudio bij Gerard Ekdom op NPO 2.

Een andere opvallende artiest die er een versie van opnam is acteur/zanger Hugh Laurie.

Top 40-notering

Beth Hart & Joe Bonamassa – Why don’t you do right (2018)

Beth Hart & Joe Bonamassa – Why don’t you do right
Beth Hart
Op NPO Radio 2 werd deze track, van hun gemeenschappelijke album “Black Coffee al als topsong bestempeld. Samen brachten Hart en Bonamassa Samen brachten ze eerder albums uit, zoals het voor een Grammy genomineerde album ‘Seesaw’ (2014)

(o) Lil Green – Why don’t you do right (1941). Dit nummer is op zijn beurt weer ontleend aan ‘Weed smoker’s dream’ (1936) van jazzband Harlem Hamfats (uit Chicago, dus NIET uit New York). Deze track gaat over de gemiste kansen van een marijuana-verslaafde. Bandlid Kansas Joe McCoy paste de tekst aan en liet Lil Green (jazz-zangeres) de nieuwe versie inzingen. Het nummer wordt gezien vanuit het oogpunt van de vrouw, die vindt dat haar geliefde maar zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Een onderwerp dat Beth Hart zeker kan uitdragen:

“Why don’t you do right, like some other men do?
Get out of here and get me some money too”

Bekendste versie in de loop der jaren is die van zangeres Peggy Lee en Benny Goodman uit 1942. Naast Beth Hart & Joe Bonamassa werd het nummer door de jaren heen ook vertolkt door onder meer Ella Fitzgerald, Julie London en Sinead O’Connor.

Nog even over Lil Green, een ander nummer van haar, dat nog vaker gecoverd is (door o.a. Nina Simone, Dinah Washington en Cindy Lauper) is nummer ‘Romance in the dark’ (1940).

 

 

Janieck – Does it matter (2018)

Janieck – Does it matter
Janieck
Noorwijkse singer/songwriter, ook actief onder Janieck Devy, verwerkt dance in zijn songs. Dit naar het voorbeeld van Armin van Buuren, die hier met ‘This is what it feels like’ wel een belangrijke pijler van dit genre uitbracht

(o) DJ Jurgen – Better off alone (1998). Oorspronkelijk opgenomen als instrumental door Jürgen Rijkers (DJ Jurgen), Sebastiaan Molijn en Eelke Kahlberg. Molijn verzon hier de tekst “Do you think you’re better off alone?” bij, nadat zijn partner hem had verlaten. Dit bleek het begin van formatie Alice Deejay, waarbij zangeres Judith Pronk als frontvrouw naar voren trad.

Naast eerder genoemde producers waren ook studio-eigenaren Dennis van den Driesschen en Wessel van Diepen (zie Vengaboys) betrokken bij Alice Deejay. Na ‘Better off alone’ worden in een korte tijd ook hits als  ‘Back in my life’ en ‘Will I ever’.

Janieck heeft behalve de vaste tekst van ‘Better off alone’ ook eigen tekst bijgevoegd aan ‘Does it matter’.

Top 40-notering

Rob de Nijs – Ritme van de regen (1963)

Rob de Nijs – Ritme van de regen
Ritme van de regen
‘Ritme van de regen’ was de grote doorbraak voor de Amsterdamse zanger. Eigenlijk was het nog Rob de Nijs en de Lords, ofwel Rob had tot eind 1965 een vaste begeleidingsband, waarin ook zijn broer Bert de Nijs

(o) The Cascades – Rhythm of the rain (1962). Ook voor deze Amerikaanse groep betekende hun (originele) versie een doorbraak. Begin ’63 bereikte dit nummer de top 3 in de Billboard Hot 100. Ook internationaal deed Rhythm of the rain het erg goed, maar betekende geen garantie voor de toekomst. Verder succes bleef uit en verdween The Cascades weer snel in de anonimiteit.

Rob verging het een stuk beter, dit nummer was voor hem nog maar het begin van een bewonderenswaardige carrière. ‘Ritme van de regen’ behaalde een 4e plek in de pre-top 40, “Tijd voor Teenagers Top 10”. Het nummer was vertaald door Gerrit den Braber, die vele teksten schreef in de tijd voor o.a. Conny Vandenbos en Willy Alberti. Klik hier om een beeld te krijgen van populaire songs in die dagen.

DJ Paul Elstak – Luv u more (1995)

DJ Paul Elstak – Luv u more
Luv u more
Deze Rotterdamse grootheid binnen de hardere dancescène liet al in ’91 van zich horen toen hij -met Rob Fabrie- onder de naam Holy Noise een 8e plek verovert in de Top 40. Onder zijn eigen naam breekt hij door met ‘Life is like a dance’

(o) Sunscreem – Love u more (1992). De Britse technogroep Sunscreem scoort vanaf de oprichting in ’91 meerdere hits, die louter in het thuisland aanslaan. Toch doet deze single van debuutalbum ‘O3’ het beter dan de rest en haalt -zeker nog ongewoon voor deze periode- in ’93 een plek in de Amerikaanse hitlijsten.

“You can make the sun turn purple
You can make the sea turn turtle..”

Ja de tekst is 1-op-1 overgegaan naar ‘Luv u more’ van Elstak. Uiteraard opnieuw ingezongen door zangeres Shaydie, de zang op het origineel is wat zwaarmoediger, luister hieronder maar. Voor DJ Paul is ‘Luv u more’ zijn eerste top 3 hit, daarna volgen nog 3 top 3-hits en één top 5-hit.

Top 40-notering