Frenna & Lil Kleine – Verleden tijd (2018)

Frenna & Lil Kleine – Verleden tijd
Verleden tijd origineel
Een autotune samenwerking tussen 2 van de grootste rappers in ons land van dit moment, die ook beiden aangeven het origineel hoog hebben zitten. ‘Onderweg’ blijkt niet ‘Verleden tijd’ maar krijgt een modern jasje

(o) Abel – Onderweg  (2000). Maar liefst zes weken voerde dit nummer van de Brabantse groep de Top 40-lijst aan. In de eindjaarlijst van het jaar 2000 werd een verdienstelijke 4e plek behaald. Het  nummer kreeg ook extra faam door de videoclip, waarin blikvanger Birgit Schuurman de ex-geliefde speelt van zanger Joris Rasenberg. Ook heeft Onderweg elk jaar een redelijk hoge notering in de Top 2000.

Dezelfde Rasenberg, die het nummer schreef is te spreken over de nieuwe versie van Frenna en Lil Kleine. Maar bovenal hoopt hij dat luisteraars nu ook de muziek van Abel gaan ontdekken. Dat kunnen er in potentie zeer veel zijn. Op de dag van release van ‘Verleden tijd’ wordt het nummer bijna 1 miljoen keer aangeklikt binnen de streamingsdiensten. Een nieuw record in ons land! In de clip wordt Birgit Schuurman vervangen door You Tube-ster Anna Nooshin en heeft de verloofde van Lil Kleine een kleine rol.

Het is niet de eerste keer dat Onderweg gecoverd wordt en als single wordt los gelaten. Anouk nam in 2011 een Engelstalige versie op, ‘What have you done’, waarin ze de breuk met rapper Unorthodox bezingt. Het levert haar een 14e plek op in de Top 40.

Top 40-notering

Patricia – Je bent niet hip (1967)

Patricia – Je bent niet hip
Je bent niet hip
Door alle commotie van de laatste jaren rondom Patricia Paay, zijn velen vergeten dat Paay een verdienstelijke zangcarrière had opgebouwd. ‘Je bent niet hip’ was nog ver voor haar Star Sisters-periode en dat lijkt al een eeuwigheid geleden

(o) Siw Malmkvist – Ein neues Spiel, ein neues Glück (1967).  Deze Zweedse schlagerzangeres zong dus niet alleen in het Zweeds, zo deed ze in 1969 zelfs mee voor West-Duitsland tijdens het Eurovisie Songfestival. Al was ze ook al eens voor Zweden uitgekomen. Haar bekendste lied ‘Liebeskummer lohnt sich nicht’ was een dikke #1 -hit in Duitsland, maar ook hier een radiohit in 1964.

Patricia is dan nog maar net 18, als ze al een jaar of 3 zingt in verschillende Rotterdamse zaaltjes. Haar vader (dirigent en arrangeur) is steun en toeverlaat en is ze meer into de jazz dan waar ze voor gevraagd wordt. Toch zal ze zich moeten toeleggen op de nederlandstalige liedjes om zo een platencontract in de wacht te slepen.

Na deze hit blijven de hits even uit, maar blijft Paay vooral actief als achtergrondzangeres met zus Yvonne. Zo is ze o.a. te horen op ‘Back home’ van The Golden Earring. Voor het verdere levensverhaal van Patricia moet ik u toch richting andere bronnen verwijzen.

 

Top 40-notering

Blue Boy – Remember me (1997)

Blue Boy – Remember me
Remember me
Blue Boy, pseudonym voor Britse DJ Alexis Blackmore, scoorde in ’97 nog een klein hitje met ‘ Sandman’, maar ‘Remember me’ was veruit zijn grootste succes

(o) Marlena Shaw – Woman of the ghetto (1969). De tekst

” Remember me
I’m the one who had your babies, I

gi-gi-gi-gi-ging” .

is slechts een kleine passage uit de tekst van Shaw’s nummer. En toch is het gelukt er een hele track omheen te componeren. Toch is dit niet de titel die Shaw op de kaart zet, want dat is het door Ashford & Simpson geschreven ‘California Soul’. Dit gebeurt vooral als het nummer verschijnt in meerdere commercials van grote international ketens en in videogame “Grand Auto Theft V”.

Toch moet gezegd dat de sample komt van de live-opname van Shaw tijdens het vermaarde Montreux in Zwitserland (1973). Luister hieronder naar deze versie, waar de skat (ging ging..) zo rond de 1:40 is te horen. Het “Remember me..”-stukje klinkt na 8:34. In het intro is ook nog een stukje vocaal dat door St Germain is gebruikt (zie aldaar).

Moet ook nog even worden vermeld dat de versie van Remember me’ zoals we die kennen een remixversie is van Sure is Pure.

Top 40-notering

2Pac – Changes (1999)

2Pac – Changes
Changes
‘Changes’ werd eind ’98 in de VS en begin ’99 in Europa postuum uitgebracht in een geremixte vorm. Dit 2 jaar na Lesane Parish Crooks’ (zijn geboortenaam) dood. Dezang van het refrein komt van rapper/zanger Talent

(o) Bruce Hornsby & the Range – The way it is (1986). Zowel de pianoriedel als de refreintekst wordt aangewend in ‘Changes’, maar ook de onderwerpen van de  nummers komen aardig overeen. Zo zingt Hornsby over kanslozen in de maatschappij, racisme en de American civil rights movement. Bij 2Pac ligt de nadruk wat meer op de wrijvingen tussen de Afro-Amerikanen en de (overwegend) blanke politiemacht. Dit is niet vreemd vanwege het tijdsbeeld. 2Pac nam ‘Changes’ namelijk op in 1992, toen de spanningen op straat dan ook groot waren.

De eerste opname van 2Pac is interessant, omdat er duidelijke verschillen zijn met de versie die wij kennen. Zo is er een sample te horen met tekst “It’s like that and that’s the way it is”, uit Run DMCs “It’s Like That”. In het 2e couplet is een stuk tekst te horen van rapper Ice Cube, , “Dope dealers, you’re as bad as the police,”. Later is op de track nog een onbekende stem te horen die roept “Clap your hands and feel it, clap you hands and feel it!”. Beluister hieronder.

(o) 2Pac – I Wonder If Heaven Got a Ghetto (1993). B-kant van single ‘Keep ya head up’, in ’97 postuum uitgebracht als hoofdsingle, de 1e na 2Pac’s dood. Het 2e couplet uit Changes is nagenoeg dezelfde als het 3e couplet van ‘I wonder..’. Op de originele versie van Changes is deze tekst niet aanwezig, dus is in ’98 bij de remake geplakt.

Luister hieronder eerst naar de originele versie uit ’92, daaronder de bekende uit ’98. Daaronder ook nog de hit met de bekende pianoriedel van Hornsby..

Top 40-notering

Dynoro ft. Gigi D’Agostino – In my mind (2018)

Dynoro ft. Gigi D’Agostino – In my mind
In my mind
Dynoro is een Litouwse DJ, actief als remixer vanaf 2013, met ‘In my mind’ breekt hij eerst door in Oostenrijk. Dat is begin 2018, een paar maanden later volgen ook landen als Duitsland en ons land

(o) Gigi D’Agostino – L’amour toujours (1999). Ook nog weleens aangeduid met titel ‘I’ll fly with you’. Het  nummer werd pas in ’01 een hit, nadat het in steeds meer clubs uit de speakers schalde. Luigino D’Agostino (zijn echte naam) scoorde al in 1995 een Tol 40- hit met ‘Sweetly’, maar brak rond de milleniumwisseling pas echt door met hits ‘The Riddle’ en ‘La Passion’.

(o) Ivan Gough & Feenixpawl – In my mind (Axwell remix) (2012). Gough is als Australische DJ geen kleintje, gezien zijn tracks die ook werden gedraaid door grote namen als Tiësto, Swedish House Mafia en Paul Oakenfold. ‘In my mind’ (de mix van Axwell dus) bereikt hier een 37e plek in de Top 40. Ook voor de Australische zangeres Kay betekent het nummer eenndoorbraak, zeker als Kia Motors het gebruikt tijdens hun campagne in de VS.

Top 40-notering

Drake – In my feelings (2018)

Drake – In my feelings
In my feelings
In My Feelings weet in de Verenigde Staten 116,2 miljoen streams in 7 dagen te genereren. Daarmee overtreft Drake het record van The Harlem Shake (van Baauer) dat in 2013 tot 103,1 miljoen wist te komen.

(o) Magnolia Shorty – Smoking gun (2010). Vocale sample uit de track. Deze rapster uit New Orleans kwam uit de hoek van de Bounce muziek, waar het twerken onlosmakelijk mee is verbonden. Shorty overleed eind 2010 op 28-jarige leeftijd na een drive-by shooting.

(o) Lil Wayne ft. Static Major – Lollipop (2008). Korte vocale sample uit deze track.

Top 40-notering

Robin S – Show me love (1993)

Robin S – Show me love

Show me love
Deze Amerikaanse zangeres werd in 1962 geboren als Robin Stone brak in 1993 wereldwijd door als Robin S. ‘Show me love’ is een anthem binnen de house muziek

(o) Robin Stone – Show me love (1990). Er gebeurt weinig met het nummer van de Amerikaanse zangeres, nadat het was uitgegeven door Champion Records. Zo zou het nummer de anonimiteit in gaan, als Zweedse producer Sten “Stonebridge” Hallström niet op zoek was naar werk. Ofwel tracks waar hij remixen van kon maken en zo kwam het dat Brits label Champion benaderde. Of ze daar geen nummers hadden om te “af te stoffen”en clubwaardig maken. Daar hadden ze nog een aardige track op de plank liggen, waar de productie te wensen over liet.

Stonebridge ging aan de slag, maar Champion was weinig enthousiast over het resultaat. Na het toevoegen van een intro en nog wat hardere beats met zijn Korg M1 synthesizer, werd de plaat toch uitgebracht.

Het bleek een schot in de roos, in Europa werd overal de top van de hitlijsten gehaald. Zelfs in de VS werd ‘Show me love’ een dikke hit, daar waar house muziek zelden werd gedraaid. Het levert niet alleen Stonebridge een hoop werk op  in de vorm van verzoeken tot het maken van remixen. Ook Robin S(tone) had nu een drukke carrière, die zelfs vandaag de dag nog relevant is. Op vele “Back 2 the 90’s”-feesten, Gay Prides en zelfs op cruiseschepen treedt Robin S nog op.

Korg M1

Het gebruik van de beats uit de Korg M1 vond veel navolging in de house-scène en bewees Stonebridge zijn invloed. Ook die andere hit van Robin S, ‘Luv 4 luv’ was op deze manier geproduceerd en werd ook vaak voorzien van kritiek, vanwege de sterke gelijkenissen.

‘Show me love’ komt nog een aantal keren de Top 40 binnen, zoals een remix-versie uit 2008 (zie onder). Wat recenter is de versie van Sam Feldt, die het nummer in 2015 remixte.

 

Top 40-notering

 

 

 

Top 40-notering

Manu Chao – Bongo bong (1998)

Manu Chao – Bongo bong
Bongo bong
Fransman van Spaanse origine, kwam in 1961 ter wereld als José-Manuel Thomas Arthur Chao. Maakte van 1987 -1995 deel uit van groep Mano Negra, dat in ’90 bekend werd dankzij hit ‘King kong 5’

(o) Roy Eldridge – King of the Bongo bong (1939). Deze trompettist was een zeer invloedrijke jazz-muzikant, die vanaf begin jaren ’30 gezicht gaf aan swingjazz. Hierin was veel ruimte voor uptempo solo’s en speelde als één van de weinige donkere muzikanten, die in een jazz-orkest speelde, die verder volledig uit blanke muzikanten bestond. ‘King of the Bongo bong’ is geen commerciële opname van, maar verschijnt ergens op een live-plaat. Beluister helemaal onder het origineel.

Het nummer was inspiratie voor Manu Chao’s vroegere band Mano Negra. De Franse groep waarvan alle leden Spaanse roots hadden, scoorde met ‘King kong 5’ hun grootste hit. Geïnspireerd door bovengenoemd lied van Eldridge, nam Mano Negra ‘King of Bongo’ op in 1991.

Frontman Manu Chao gebruikte deze als blauwdruk voor zijn eerste single ‘Bongo bong’ afkomstig van album ‘Clandestino’. Het werd hier pas een hit halverwege het jaar 2000, wanneer het een 27e plek bereikt. Bijzonder is de samensmelting met nummer ‘Je Ne T’Aime Plus’, zodat het als het ware een medley vormt. Beide nummers zijn dan ook samen gecoverd door Robbie Williams met Lilly Allen, te horen op album ‘Rudebox’.

Top 40-notering

 

Beluister origineel

 

 

René Froger – Here in my heart (1994)

René Froger – Here in my heart

Here in my heart

(o) Tiffany – Here in my heart (1990). Tiffany is vooral bekend van I think we’re alone now. Geschreven door de beroemde songwriter Diane Warren, die het oorspronkelijk schreef als eerbetoon aan AIDS-patiënt Ryan White. Daarna werd het ook een soort van steunlied aan de troepen die in de Golfoorlog gestationeerd waren.

In 2000 nemen de Duitse Scorpions ook nog een versie van ‘Here in my heart’ op met Berliner Philharmoniker Orchestra.

Top 40-notering

Drake feat. Michael Jackson – Don’t matter to me (2018)

Drake feat Michael Jackson – Don’t matter to me
Don't matter to me
Deze Canadese rapper kocht de rechten van deze Jackson-track en doet er zijn voordeel mee. Al vindt Jackson’s familie dat hij beter de track -die gewoon niet af was gemaakt- in de kast had kunnen laten

(o) Michael Jackson – Don’t matter to me (1983). De opname komt uit dezelfde studioperiode, waaruit ook ‘This is it’ (gebruikt bij de gelijknamige documentaire) stamt. Ook ‘Love never felt so good’ dat in 2014 postuum werd uitgebracht (met ook de vocalen van Justin Timberlake) komt van deze sessie, waarbij Jackson samenwerkte met Paul Anka. Van Don’t matter to me is origineel nog een pianoversie van een halve minuut te vinden. Ook Paul Anka is bij de hit van Drake vermeld als songwriter.

Top 40-notering