Frenna & Lil Kleine – Verleden tijd (2018)

Frenna & Lil Kleine – Verleden tijd
Verleden tijd origineel
Een autotune samenwerking tussen 2 van de grootste rappers in ons land van dit moment, die ook beiden aangeven het origineel hoog hebben zitten. ‘Onderweg’ blijkt niet ‘Verleden tijd’ maar krijgt een modern jasje

(o) Abel – Onderweg  (2000). Maar liefst zes weken voerde dit nummer van de Brabantse groep de Top 40-lijst aan. In de eindjaarlijst van het jaar 2000 werd een verdienstelijke 4e plek behaald. Het  nummer kreeg ook extra faam door de videoclip, waarin blikvanger Birgit Schuurman de ex-geliefde speelt van zanger Joris Rasenberg. Ook heeft Onderweg elk jaar een redelijk hoge notering in de Top 2000.

Dezelfde Rasenberg, die het nummer schreef is te spreken over de nieuwe versie van Frenna en Lil Kleine. Maar bovenal hoopt hij dat luisteraars nu ook de muziek van Abel gaan ontdekken. Dat kunnen er in potentie zeer veel zijn. Op de dag van release van ‘Verleden tijd’ wordt het nummer bijna 1 miljoen keer aangeklikt binnen de streamingsdiensten. Een nieuw record in ons land! In de clip wordt Birgit Schuurman vervangen door You Tube-ster Anna Nooshin en heeft de verloofde van Lil Kleine een kleine rol.

Het is niet de eerste keer dat Onderweg gecoverd wordt en als single wordt los gelaten. Anouk nam in 2011 een Engelstalige versie op, ‘What have you done’, waarin ze de breuk met rapper Unorthodox bezingt. Het levert haar een 14e plek op in de Top 40.

Top 40-notering

Marco Borsato – Ik leef niet meer voor jou (1996)

Marco Borsato- Ik leef niet meer voor jou
Borsato origineel
Hoewel ook dit nummer van Marco Borsato origineel niet van hem komt, is het wel weer een typisch nummer van de zanger. Leo Driessen en Han Koreneef verzorgden de tekst, John Ewbank completeerde dit gezelschap en tekende voor de muziek

(o) Riccardo Cocciante – Cervo a primavera  (1980). Dit nummer van Cocciante (letterlijk vertaald “herten in de lente”) beschrijft de oneindige schoonheid van de aarde en positieve energie. De Italiaanse zanger was ook al verantwoordelijk voor de originals van Borsato-nummers ‘Waarom nou jij’ en ‘Margarita’.

Cocciante is in eigen land zo groot als Borsato hier is, maar brak al halverwege jaren ’70 door met ‘Bella senz’anima’. In 1978 werkt hij nog met synthesizer-grootheid Vangelis aan album ‘Concierto por Margarita’. De Italiaan wordt ook door de jaren heen gecoverd door andere Nederlandse artiesten als Danny de Munk en Paul de Leeuw. André Hazes coverde ‘Se stiamo insieme‘, dat ‘Ik leef m’n eigen leven’ werd.

Voor Borsato zijn 6e top 10-hit, maar er zouden nog vele volgen.

Top 40-notering

Rowwen Hèze – Bestel mar (1991)

Rowwen Hèze – Bestel mar
Bestel mar
Debuut voor de Limburgse groep in de hitlijsten begin ’92, waar het tot een 13e plek reikte. De in 1985 opgerichte groep vernoende zich naar een wat vreemde inwoner uit Horst (thuisbasis van de band), Christiaan Hesen. Door zijn dubieuze verleden werd hij ook wel Rowwen Hèze (ruige Hesen) genoemd

(o) Los Lobos – Anselma (1983). De groep uit Los Angeles begon in 1973 als feestband tijdens bruiloften en partijen. Ze mengden stijlen als rock ‘n roll, country en mariachi, al werd het nogal eens aangeduid als chicanorock. Chicano’s was een benaming voor kinderen die opgroeiden in de VS en  Mexicaans ouders hadden. Los Lobos had in 1987 een wereldhit met ‘La Bamba’ uit de gelijknamige film over Ritchie Valens, die het origineel vertolkte.

Rowwen Hèze bracht ‘Bestel mar’ al als single uit in ’89, dat wat meer als lokaal carnavalsnummer klonk. 2 Jaar later zat Boudewijn de Groot aan de producersknoppen en werden de tekst wat verstaanbaarder gemaakt. Dit om de single ook op de radio gedraaid te krijgen, hetgeen meer dan lukte. De Noord-Limburgers kregen voet aan de grond in ons land en trad sindsdien bijna overal op.

In 1999 is het cirkeltje rond als Rowwen Hèze optreedt met de idolen van Los Lobos in Paradiso. Omdat de band veel inspiratie heeft gevonden bij Los Lobos, werd de groep nog weleens gekscherend “Los Limbos” genoemd.

Top 40-notering

Frans Bauer – Heb je even voor mij (2002)

Frans Bauer – Heb je even voor mij
Heb je even voor mij
Dat deze vriendelijke volkszanger hier een nummer 1-hit mee scoort is niet erg verwonderlijk. Dat wereldster Mick Jagger een stukje ‘Heb je even voor mij’ zingt en er een filmpje van op Instagram plaatst des te meer

(o) Red Sovine – How do you think I feel (1954). Hier komt de melodie van het refrein van Bauer’s klassieker vandaan. Deze countryzanger zingt vooral in de marge, totdat collega-zanger Webb Pierce hem op sleeptouw neemt en naast bovengenoemd nummer (geschreven door Webb en Wayne Walker) ook het wat bekendere ‘Why baby why’ opneemt. Sovine legt zich vanaf half jaren ’60 toe op het opnemen van truckerliedjes. Zijn bekendste is ongetwijfeld ‘Giddyup go’ (1965), dat de meesten hier toch vooral kennen van de uitvoering door Bob de Rooij (Paul de Leeuw).

Toch zal de producer en schrijver van ‘Heb je even voor mij’, Emile Hartkamp, zijn inspiratie waarschijnlijk niet van Sovine hebben. Het was namelijk niemand minder dan Elvis Presley die ‘How do you think I feel’ in ’56 opnam.

Het origineel wordt ook nog aangewend voor het nummer ‘Arriverderci Hans’ (1968) door Rita Pavone. Met variant ‘Arriverci Ans’ heeft Ronnie Tober een jaar later nog een hitje in ons land. Toch wijken deze nummers wel danig af van Bauer’s lied, maar hebben dan wel dezelfde bron.

Toch kan Frans zeggen dat hij op zijn beurt is gecoverd door misschien wel de zanger van de grootste band op aarde. Frans ging dat niet in de koude kleren zitten natuurlijk. Bauer vereerd door toegift Jagger

Top 40-notering

Fugees – Killing me softly (1996)

Fugees – Killing me softly
Killing me softly
Aanvankelijk heette de Amerikaanse hiphopgroep rond Lauryn Hill, Wycled Jean en Pras Michel “Tranzlator Crew”. Uiteindelijk werd het Fugees, afgeleid van refugees (benaming voor Haïtiaanse bootvluchtelingen die richtingde VS vluchtten; Jean en Pras hebben Haïtiaanse roots)

(o) Rotary Connection – Memory Band (1967). Van dit nummer stamt duidelijk de Oosters klinkende sample. De leden van Fugees kennen deze echter waarschijnlijk van track ‘Bonita Applebum’ (1990) van A Tribe Called Quest, hiphopformatie uit New York.

(o) Lori Lieberman – Killing me softly with his song (1971). Natuurlijk de blauwdruk van de Fugees-hit. Deze zangeres schreef de tekst hiervan met Norman Gimbel en tekende Charles Fox voor de compositie. De tekst “Killing me softly with his song” zou slaan op het nummer ‘Empty chairs’ van Don Mclean. Lieberman zou tijdens een concert van McLean persoonlijk zeer zijn geraakt en dit daarom in haar tekst willen verwerken.

Roberta Flack was erg weg van ‘Killing me softly’, maar zong het in ’72 meermalen live. Het was Marvin Gaye die haar aanmaande het nummer snel op te laten nemen in de studio en zo geschiedde. Het werd in ’73 een nummer 1-hit in de VS en Canada. Hier haalde het een 3e plek in onze Top 40.

Toch bleek de meest succesvolle versie van ‘Killing me softly’ van the Fugees, die er in de zomer van ’96 maar liefst 6 weken mee op 1 stond.

Top 40-notering

Sample na 0:09

 

Van Halen – Runnin’ with the devil (1978)

Van Halen – Runnin’ with the devil
Van Halen
Gek maar waar, de band rond de van oorsprong Nijmeegse broers Eddie en Alex van Halen scoorde met dit nummer zijn enige top 10-hit in de Top 40. Classic ‘Jump’ kwam in ’84 niet verder dan plek 29

(o) Van Halen – House of Pain (1977). Een fragment, genomen van een eigen track, klinkt weinig spectaculair, de uitleg des te meer.

De rocksong heeft één van meest herkenbare intro’s ooit: eerst hoor je het geluid van een aantal klaxons dat achterstevoren wordt afgespeeld. Dat idee komt eigenlijk van Kiss-bassist Gene Simmons, die de heren van Van Halen laat overvliegen van Los Angeles naar New York, om wat demo’s op te nemen. Zo treedt Simmons naar voren als producer van demo van nummer ‘House of pain’. Dit nummer bevat hetzelfde geluidseffect als de latere opname van ‘Runnin With The Devil’, maar dan aan het einde. Simmons probeerde de band no over te halen hun bandnaam te veranderen naar “Daddy Longlegs”, echter tevergeefs.

Uiteindelijk werd debuutalbum ‘Van Halen’ geproduceerd door Ted Templeman en haalde ‘House of Pain’ het album niet. Uiteindelijk kwam het nummer wel in een nieuw jasje op succesalbum ‘1984’, waarop ook ‘Jump’.

Op het debuutalbum staan naast ‘Runnin with the devil’ ook klassiekers als ‘Jamie’s crying’ (zie Tone Loc) en ‘Ain’t talkin’ ’bout love’ (zie Apollo 440) op.

Top 40-notering

 

Roxy Music – Jealous guy – A Tribute (1981)

Roxy Music – Jealous guy – A Tribute
Jealous guy
Deze legendarische Britse groep rond zanger Bryan Ferry speelde dit nummer reeds live in 1980, vlak na de dood van John Lennon

(o) John Lennon – Jealous guy (1971). Werd pas in 1985 als single uitgebracht in de UK, 5 jaar na de dood van de voormalig Beatle. Het reikte echter slechts tot een 65e plaats.

Het lied is ontstaan toen the Beatles in ’68 nog bij elkaar waren, tijdens een spirituele reis in India. Geïnspireerd door Maharishi Mahesh Yogi schreven zowel Mc Cartney als Lennon een nummer. ‘Mother nature’s son’ van eerstgenoemde verscheen op ‘The White Album’. Lennon’s ‘Child of nature’ belandde op de plank, maar er zijn wel degelijk meerdere opnames van, waaronder een demo, opgenomen bij George Harrison thuis.

Uiteindelijk heeft Lennon de tekst aangepast en opgenomen als ‘Jealous guy’ en belandde op het beroemde ‘Imagine’-album. De tekst zou gaan over de angst van de schrijver om zijn geliefde (Yoko Ono) te verliezen aan een ander.

‘Jealous guy’ is veel gecoverd in de loop van de jaren. Zo haalt de versie van Susan Shirley in ’71 de tipparade. Toch zullen namen als the Black Crowes, Lou Reed en zelfs Deftones meer bellen doen rinkelen. Toch is de tribute van Roxy Music verreweg de bekendste coverversie met een nummer 1 hit in de UK en Australië. In ons land reikt het tot een 7e plek in de Top 40.

Bij onze zuiderburen bereikt ‘Jealous guy’ in 2012 de jongste generatie dankzij Roberto Bellarosa. Deze eerste winnaar van the Voice België, reikte met een 4e plek zelf een plek hoger dan de versie van Roxy Music.

Top 40-notering

 

The Prodigy – Firestarter (1996)

The Prodigy – Firestarter
Firestarter
Opmerkelijk genoeg samen met ‘Breathe’ (opvolgsingle van ‘Firestarter’) wereldwijd de grootste hit van de groep. Opmerkelijk omdat de punk-attitude die vocalist en danser Keith Flint toevoegt aan deze nummers, de mainstream behoorlijk doet ontstijgen. In ons land een 8e positie, in vele landen nummer 1

(o) The Breeders – S.O.S. (1993). De gitaarriff -die te horen is na ruim een minuut- uit dit instrumentale nummer, is te horen in het intro van Firestarter. Maar ook hier heeft Liam Howlett iets eigens aan toegevoegd.

(o) Ten City – Devotion (1989). Drumsample is afkomstig van deze track, hoewel knip-en plakmeester Liam Howlett van The Prodigy her en der wel wat bekkenslagen toegevoegd.

(o) Art of Noise – Close (to the edit) (1984). Uitroep “Hey” komt uit deze track. Het bijzondere is dat uit dit nummer dan weer een sample is ontleend aan ‘Owner of a lonely heart’ van Yes. Maar toch niet heel toevallig omdat Art of Noise-lid Trevor Horn ook al achter de knoppen zat bij dat laatstgenoemde nummer.

Top 40-notering

Uithaal na 20 seconden:

Charly Lownoise & Mental Theo – Wonderfull days (1994)

Charly Lownoise & Mental Theo – Wonderfull days
Wonderfull days
Na 1e single ‘Live at London’ was ‘Wonderfull days’ de grote doorbraak voor DJ-duo Ramon Roelofs en Theo Nabuurs, die hiermee een 2e plek veroveren. Naast wat happy hardcore hits, was het reportoire van de 2 beduidend harder van karakter.

(o) Tony Ronald – Help (Get me some help) (1971). Hij zong dit tijdens het Festival del Atlantico op Tenerife als ‘Help (Ajúdame). Het nummer werd in meerdere talen opgenomen en werd zo ook in meerdere Europese landen een hit. Het grootste deel van zijn leven woonde Ronald in Spanje, waar hij in 2013 ook na zijn overlijden werd begraven.

Lownoise en Theo gebruikten de Engelstalige versie, die hier gelijk aansloeg. Toch was er duidelijk niet om toestemming gevraagd door de rechthebbende van het nummer. ‘Wonderfull days’ stond echter op het punt om ook in Duitsland uitgebracht te worden, waar die toestemming wel wettelijk vereist was eind ’94.

Er werd een knoop doorgehakt, het nummer werd uit de handel gehaald en opnieuw opgenomen. Nu moest dat echter snel gebeuren. Het was zanger Albert West, die ze met de toetsenist van Loïs Lane uit de brand hielp. Laatstgenoemde was in het bezit van een Hammond-orgel.

Uiteindelijk zijn Charly Lownoise en Mental Theo er wel uitgekomen met Tony, die er uiteindelijk de meeste centen (miljoenen, volgens Mental Theo) aan over heeft gehouden. Niet gek voor een relatief onbekende zanger.

Top 40-notering

Origineel:

 

Boney M – Rivers of Babylon (1978)

Boney M – Rivers of Babylon
Rivers of Babylon
Grootste hit van het jaar 1978 in ons land, met 400.000 verkochte singles en 9 weken lijstaanvoerder in de Top 40. In de UK is het nummer (bij schrijven 11 dec. 2017) nummer 7 op de lijst van bestverkochte singles ooit

(o) The Melodians – Rivers of Babylon (1971). Dit Jamaicaanse trio wordt opgericht in 1965 in een tijd dat reggae nog in ontwikkeling is. Na met meerdere producers te hbben gewerkt, neemt de groep met Leslie Kong (ontdekker van o.a. Jimmy Cliff). Het is een religieus lied, dat gaat over de terugkeer van het paradijs naar het beloofde land. Dit land -Zion genaamd- moet Ethiopië zijn geweest, het land waar volgens de rastafari “King Alpha” (één van de bijnamen van Hale Selassie) regeert.

‘Rivers of Babylon’ doet het wel redelijk in het thuisland, daarbuiten lijkt het niet het beoogde succes te behalen, zoals het door Desmond Decker-ook door Kong geproduceerde- eerder uitgebrachte ‘The Israelites’. Het krijgt pas aandacht als het wordt gedraaid in Jamaicaanse succesfilm “The harder they come”. Deze film zet ook reggae internationaal in de etalage.

Boney M

Duitser Frank Farian is in die periode wel bezig met een solocarrière, die niet echt van de grond komt. Halverwege jaren ’70 besluit hij discogroep Boney M op te richten met zangeressen en een voorman/danser. Dit blijken Marcia Barrett, Liz Mitchell, Maizie Williams en Bobby Farrell. Laatstgenoemde blijkt amper een woord te hebben ingezongen (wél tijdens concerten), iets wat Farian graag voor zichzelf hield. Wereldhits volgen, zo ook ‘Rivers of Babylon’, dat in een discojasje toch wat gek afsteekt tegenover de serieuze ondertoon van het origineel. Het blijkt wel de definitief wereldwijde doorbraak van de groep.

Op de hoes van de single werpt Farian zich nog schaamteloos op als medecomponist van het nummer. Dit wordt niet echter overgenomen in andere bronvermeldingen.

Wellicht nog geinig om te vermelden is de parodieversie van het Belgische De Strangers, onder de titel ‘Den Dopper’.

Top 40-notering

Lees het volledige verhaal in “Het plaatjesboek” door Leo Blokhuis.