Funky Junction – A Thin Lizzy Story

 

Funky Junction - Play A Tribute To Deep Purple
We gaan terug naar de herfst van 1972 als de Duitse zakenman Leo Muller besluit om een tribute album uit te brengen op zijn label Stereo Gold Award van de succesvolle band Deep Purple. Na eerder in 1971 een tribute album van Jimi Hendrix door de band The Purple Fox te hebben uitgebracht, benaderd Fuller de Ierse band Thin Lizzy, op dat moment bestaande uit Phil Lynott, Brian Downey en Eric Bell. 

De band is niet erg enthousiast maar hebben op dat moment het aangeboden bedrag, ongeveer 1000 pond hard nodig om overeind te blijven omdat de eerste 2 albums uit 1971 en 1972 onder het label Decca, Thin Lizzy en Shades of a Blue Orphanage qua verkoopcijfers geflopt waren. Ze besluiten het aanbod aan te nemen. Phil Lynott wil alleen bas en background vocals gaan doen omdat hij zichzelf niet in staat acht net als Ian Gillan te zingen. De band besluit om zanger Benny White en keybord player Dave Lennox van de band Elmer Fudd die zij kennen uit Dublin te vragen, want die band speelt tijdens optredens covers van Deep Purple en zodoende is de tribute band compleet. White en Lennox vangen ieder 60 pond voor hun bijdrage. 

Het album wordt opgenomen in 1 dag in de De Lane Lea Studios in Londen. Na 2-3 uur repeteren komen er uit eindelijk 9 songs uit de koker waarvan er eigenlijk maar 4 van Deep Purple zijn.  Palamatoon een eigen nummer, Dan - een versie van Danny Boy, Hush een nummer van Joe South, House Of The Rising Sun van The Animals en Corina van Leo Muller zijn de andere nummers. De foto op de cover is van de band Hard Stuff die bij het label van Deep Purple terecht kwamen. Het album is uitgekomen in Januari 1973 en verscheen in Engeland en Amerika onder het Stereo Gold Award Label. Voor de Duitse release door het label Sonic Records werd de naam van de band veranderd in The Rock Machine. Het album verscheen in Duitsland en Nieuw Zeeland onder de naam The Rock Machine Plays The Best Of Deep Purple And Other Hits.

Line-up:

Phil Lynott - Bass, Background Vocals
Eric Bell - Guitar
Brian Downey - Drums 
Benny White - Vocals
Dave Lennox - Keybord

Beluister op spotnet

Bron: japie (naam is bij de redactie bekend)

Rihanna – Same ol’ mistakes (2017)

Rihanna – Same ol’ mistakes
Same ol mistakes
Het team achter Rihanna van Roc Nation benaderde het management van Tame Impala over het coveren van het nummer voor haar album ‘Anti’. Frontman Kevin Parker stuurde hun versie met alle plezier op

(o) Tame Impala – New person, same old mistakes (2015). Juweeltje van 3e album ‘Currents’ door Australische psychedelische groep Tame Impala. De groep uit Perth ziet vooral dit album internationaal aanslaan. Zo levert het top 10 noteringen op in de VS en de UK, daarnaast is de hoogste positie een feit in ons land en hun thuisland Australië. Dan wordt hier bijna de Grammy-nominatie vergeten, die het album ten deel viel.

Rihanna was wel geïntrigeerd door het nummer en ze wilde er iets mee. Uuteindelijk werd ‘Same ol’ mistakes’ een track die vrij dicht bij het origineel blijft, met een donker en mysterieus zingende Rihanna. Het afsluitende nummer van haar album ‘Anti’ lijkt dus opvallend genoeg net zo te passen bij Rihanna als Tame Impala. Kevin Parker van Tame Impala wordt ook als producer vermeld bij Rihanna’s versie.

 

Gang Starr ft. Jadakiss – Rite where u stand (2003)

Gang Starr ft. Jadakiss – Rite where u stand
In de categorie opvallend: deze track was geen hit, maar bevat een zeer sterke sample. Afkomstig van Gang Starr’s laatste album ‘The Ownerz’ uit 2003

(o) The Temptations – Gonna keep on tryin’ till I win your love (1969). Samen met andere groepen als The Supremes en Four Tops was deze Motown-groep van grote invloed op de vorming van soul muziek in de jaren ’60. Wat The Beatles waren voor de gitaarmuziek, waren The Temptations voor de soul. Nummers als ‘My girl’ en ‘Papa was a rolling stone’ is maar een kleine greep uit het grote oeuvre van de groep die begin jaren ’60 werd gesticht in Detroit. Elders op deze site meer over The Temptations.

Gang Starr krijgt vorm in 1989, als MC Guru en DJ Premier de handen ineen slaan. De hiphop komt vaak intelligent uit de hoek, maar krijgt veel waardering als  underground act. Vooral een album als ‘Step in the arena’ (1991) oogst zeer veel lof, alleen het grote publiek blijft achterwege. ‘Rite where u stand’ stamt van de laatste album uit 2003 van het duo.

Dan scheiden de wegen van de 2, Premier gaat verder als zeer vermaard producer. Guru legt zich in de latere jaren toe op zijn eigen project ‘Jazzmatazz’ waar hij reeds in ’93 mee startte. Toch heeft zich bij hem al vanaf begin jaren ’00 bloedplasmakanker bij hem openbaard. Tijdens zijn strijd hiertegen, belandt Keith Elam (zijn eigenlijke naam) na een hartaanval in coma. Op 19 april 2010 overlijdt de rapper op 43-jarige leeftijd.

Beluister track

Origineel

Placebo – Daddy Cool (2003)

Placebo – Daddy Cool
Daddy Cool
Deze Britse band rond Brian Molko nam een volledig album op met covers, dat als bonus werd toegevoegd bij album ‘Sleeping with ghosts’. Op deze track zijn naast Molko’s stem ook originele stemmen toegevoegd

(o) Boney M – Daddy Cool (1976). De doorbraak hit van de groep rond Frank Farian, die een ware hitmachine van Boney M maakte. Vele mensen dachten dat na de woorden van Farian -danser Bobby Farell mocht deze alleen playbacken- “She’s crazy like a fool…”, zangeressen Liz Mitchell en Marcia Barett pareerden met “what about Daddy.. Cool”. De werkelijke tekst was echter “..wild about Daddy..Cool”. Live werd de tekst daarom aangepast naar het eerstgenoemde.

Oorspronkelijk wilde de platenmaatschappij Bob Marley-cover ‘No woman, no cry’ als A-kant. Maar Farian kon deze overtuigen van de potentie van bovengenoemde titel en zo geschiedde.

 

Sef ft. Faberyayo – Flashy (2011)

Sef ft. Faberyayo – Flashy
Sef
Samenwerking tussen deze Amsterdamse rapper Yousef Gnaoui en Faberyayo (Pepijn Lanen) van De Jeugd van Tegenwoordig. De track verschijnt op het debuutalbum ‘De Leven’ van eerstgenoemde. Op deze site vanwege de verrassende en opvallende sample Beluister track

(o) RAH Band – Messages from the stars (1983). Project van multi-instrumentalist Richard Anthony Hewson, opgericht in 1977. Deze Hewson werkte al vanaf midden jaren ’60 als arrangeur samen met zwer grote namen als The Beatles (o.a. ‘The long and winding road’) The Bee Gees en Diana Ross. Met RAH Band wordt in 1985 de grootste hit gescoord, als ‘Clouds across the moon’ verschijnt.

Sef en Faberyayo gebruiken het bijzondere synthesizer-loopje uit het intro van Massages from the stars. Beluister origineel

Coca Cola-tune (Holidays are coming) (2001)

Coca Cola-tune (Holidays are coming)

Holidays are coming

Verkapte reclame is niet de bedoeling van deze post. Maar de oorsprong van deze wereldberoemde reclametune is behoorlijk miskend in dit verhaal. Zie het dus als eerbetoon aan de original

(o) Melanie Thornton – Wonderful dream (Holidays are coming) (2001). Deze zangeres schreef mee aan dit nummer, dat ook (samen met b-kant ‘Memories’) haar zwanenzang zou blijken. De single bereikt in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk de top 10.

Holidays are coming

Thornton brak door met eurodance-formatie La Bouche, dat met ‘Be my lover’ zijn grootste hit scoorde in ’95. Na het verlaten van de groep in ’99 richt ze zich op solowerk, dat vooral in Duitstalige landen wordt gewaardeerd (ze blijft wel Engelstalig zingen overigens). Op 21 november 2001 slaat na een optreden in Leipzig het noodlot toe. Melanie, 2 bevriende leden van formatie Passion Fruit en 21 andere passagiers en crew-leden komen om bij een vliegramp bij Bassersdorf, vlakbij Zürich.

2 Dagen na de ramp wordt de single postuum uitgebracht en gebruikt Coca Cola Duitsland ‘Wonderful dream (Holidays are coming)’ voor haar reclamecampagne. De frisdrankgigant gebruikt het nummer daarna in meerdere landen, en blijkt een ware kerstclassic. Dit in combinatie met de grote rode truck en een winterlandschap.

Bekijk hieronder de overbekende reclamespot en daaronder het origineel!

Panic! At the disco – Bohemian Rhapsody (2016)

Panic! At the disco – Bohemain Rhapsody
Bohemian Rhapsody
Uit het rijtje opvallende covers. Deze emo-rockers zetten een opvallend geslaagde versie neer, wellicht doordat de heren het nummer live al langer speelden. Ook de legendarische Brian May geeft zijn goedkeuring door deze op Facebook te delen. Beluister cover

(o) Queen – Bohemian Rhapsody (1975). Behoeft alleen maar vermeld voor de vorm. Bohemian Rhapsody staat al jaren bovenaan in verscheidene allertijdenlijstjes. Ook is de single in 1999 uitgeroepen tot single van de eeuw. Rond ’75 duurde het 3 weken om de single op te nemen. In Engeland vond platenlabel EMI het echter wel heel riskant, een rockopera van bijna 6 minuten. Niemand zou het draaien. De band bleef bij zijn standpunt en de rest is geschiedenis.

In december ’91, vlak na het overlijden van zanger Mercury, werd de single opnieuw uitgebracht met wederom een nummer 1-notering in Engeland. Binnen ons land bleef de re-release steken op 2 en werd van de 1ste plaats afgehouden door 2 heren die later in ’92 zouden optreden op het Freddie Mercury-tributeconcert, namelijk George Michael en Elton John. In totaal stond de single 24 weken in de Top 40 en is veruit de best verkochte Queen-single ooit. Is ook bijna niet van de nummer 1-positie te krijgen in de jaarlijkse Top 2000 van Radio2.

Gezien de bijna onmetelijke status van dit nummer, valt het aantal covers en andere bewerkingen wel mee. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met deels de heilige status van het nummer, anderszijds is het -zeker in vocaal opzicht- niet te overtreffen. Het vocale is gelijk het minpunt van de coverversie hierboven.

Andere opmerkelijke versies komen onder meer van The Braids (’96; r&b), Helmut Lotti (’03; klassiek), maar ook Montserrat Caballé & Bruce Dickinson (’97).

De versie van Panic! At the Disco komt van de soundtrack van film “Suicide Squad” (zie ook Action Bronson).

Disturbed – The Sound of silence (2015)

Disturbed – The sound of silence
Sound of silence
Deze Amerikaanse band behoort toch tot de groteren in metalwereld vanaf 2000. Deze cover -een ballad met een rauwe rand- komt van hun album ‘Immortalized’ Beluister cover

(o) Simon & Garfunkel – The sound of silence (1965). Aanvankelijk verscheen een versie met alleen akoestische instrumenten. Later besloot producer Tom Wilson om elektrische toe te voegen, om het te smeden tot de versie die wij nu kennen.

De versie van Simon & Garfunkel is niet te overtreffen, al is de opvallende cover van Disturbed een zeer geslaagde. Zelfs Paul Simon was zeer te spreken over de versie van Disturbed. De Top 2000 van 2016 kwam deze binnen op plek 518. Het origineel blijft echter voor in de hiërarchie op nummer 23. Beluister origineel

Gordon, Nina – Straight outta Compton (2005)

Nina Gordon – Straight outta Compton
Straight outta Compton
Nina Gordon is de frontvrouw van formatie Veruca Salt, dat in 1994 nog een hitje scoorde met ‘Seether’. Deze zeer opvallende cover speelde ze al eens live en nam het daarnaast op in de studio met haar man en producer Jeff Russo Beluister cover

(o) N.W.A. – Straight outta Compton (1988). Deze track komt van het beruchte -maar ook geprezen- gelijknamige debuutalbum van N.W.A. In 2015 kwam het nummer zelfs voor het eerst in the Billboard 100, dankzij de release van de gelijknamige -autobiografische- film. Het album geldt als blauwdruk van de gangsta rap.

De versie van Nina Gordon is zeer opvallend door de zeer kalme akoestische benadering van het nummer. Discutabel vinden sommigen, onder meer vanwege het gebruik van het n-woord door een blanke vrouw. Anderen zien het als een gimmick, niet meer dan komisch bedoeld.

Het origineel ontleende destijds samples aan ‘Get me back on time, engine no. 9’ van Wilson Pickett, ‘Burn rubber on me’ van The Gap Band (remgeluid) en bekende drumsample van ‘Amen, brother’ door Winstons.

Soundgarden – Fopp (1988)

Soundgarden – Fopp
Fopp
Soundgarden was de eerste grunge-act die destijds een contract bij een groot label kreeg, nog ver voor Nirvana. 18 Mei 2017 bereikt ons helaas het bericht dat de geweldige zanger en frontman Chris Cornell is overleden. Hij werd 52 jaar

(o) Ohio Players – Fopp (1975). Deze Amerikaanse soul- en funkgroep behaalde al hun successen in de jaren ’70. Bekendste nummers zijn toch ‘Fire’ en ‘Love rollercoaster’ (gecoverd door Red Hot Chili Peppers).